dobra kawa

Zwykło się wychodzić z założenia, że jeżeli idealna kwa to koniecznie arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny i dominujący na świecie? Czemu tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

o kawie
Czym cechuje się arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma całkowicie różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna oraz krzewy są niezwykle podobne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa arabica Salwador
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta oraz równa, a gałązki długie oraz cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest w większości wypadków poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie nieomal przez cały rok oraz uwielbia ciepło, wobec tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, ubóstwia ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazywany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Mimo to co ważne dla jej handlowej wartości, nadzwyczaj łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać dokładnie skład artykułu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.